έφηβοι και ναρκωτικά


Ο κίνδυνος των ναρκωτικών είναι μια από τις πιο μεγάλες ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους κατά την περίοδο της εφηβείας. Εδώ καλό είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό μεταξύ του εθισμού και της χρήσης/κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών.

Σχεδόν οι μισοί χρήστες ναρκωτικών είναι παιδιά/έφηβοι κάτω των 18 ετών. Έρευνες καταδεικνύουν πως η πρώτη μύηση λαμβάνει χώρα γύρω στα 12 έτη. Δηλαδή το παιδί από την ηλικία που πάει στο γυμνάσιο υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με τα ναρκωτικά. Ο πειραματισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην χρήση ναρκωτικών από τους εφήβους.

Οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στον δρόμο των ουσιών


Οι πιο συχνοί λόγοι που οι έφηβοι μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν ναρκωτικά, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι:
η περιέργεια

  • η πίεση από τις παρέες ή τους φίλους
  • για να χαλαρώσουν
  • για να διασκεδάσουν
  • οι συναισθηματικές απογοητεύσεις
  • η επιθυμία να ‘ξεφύγουν/δραπετεύσουν’

Η πίεση από τις παρέες ή τους φίλους μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών ή των εφήβων. Το πιο σπουδαίο για παιδιά σε αυτήν την ηλικία αυτή είναι να είναι στην παρέα και όχι απ' έξω. Η πίεση της παρέας είναι σημαντική στην διαμόρφωση του τρόπου ντυσίματος, του τρόπου ομιλίας και γενικά της όλης συμπεριφοράς τους τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. Για να μην νιώσουν λοιπόν ότι είναι διαφορετικά από τα άλλα παιδιά ωθούνται να δοκιμάσουν ναρκωτικά. Επίσης αν το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και επειδή θέλει να γίνει σαν τους άλλους για να γίνει αποδεχτός πρέπει να κάνει ότι και τα άλλα παιδιά της παρέας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Έτσι λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντα το νου τους και να ξέρουν:
- ποιοι είναι οι φίλοι του και με ποιους κάνει παρέα;
- τι και ποια μέρη συχνάζει;
- που πάει;
- πόση αυτοεκτίμηση έχει και πόσο δυνατός χαρακτήρας είναι;

Βέβαια είναι άκρως σημαντικό τα παραπάνω να γίνουν πολύ διακριτικά και χωρίς να το καταλάβει το παιδί τους.