σωματοφύλακας

Εντάξει, όλοι έχουμε δει τον Κέβιν Κόστνερ στην ταινία "Σωματοφύλακας" αλλά πως πραγματικά είναι ένας καλός σωματοφύλακας ή bodyguard όπως συχνά αναφέρεται.

Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προσλαμβάνουν έναν σωματοφύλακα. Μπορεί να είναι κάποιος διάσημος που το κάνει για λόγους πρεστίζ, ή μπορεί να είναι κάποιος που δέχεται πραγματική απειλή κατά του εαυτού του ή της οικογένειάς του. Όποια και αν είναι η αιτία, οι απαιτήσεις παραμένουν οι ίδιες.

  • Να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πελάτη
  • Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ή ζημιά στην ιδιοκτησία του πελάτη
  • Να προβληθεί προς τα έξω η εικόνα που επιθυμεί ο πελάτης

 

Υπάρχουν διάφορα στερεότυπα ενός σωματοφύλακα που ο κόσμος πιστεύει και προέρχονται κυρίως από ταινίες του Χόλυγουντ.
Ακόμα και σήμερα μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλοι οι σωματοφύλακες φορούν κοστούμια και γυαλιά ηλίου όλο το 24ωρο όταν εργάζονται είτε βρίσκονται σε μια παραλία είτε στον Β. Πόλο! Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει και σίγουρα δεν είναι πρακτικό.

ΤΥΠΟΙ

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σωματοφύλακα και μερικοί ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό λόγω του μεγέθους και της εμφάνισης τους.
Το τέλειο παράδειγμα ενός τέτοιου σωματοφύλακα θα ήταν ένας δίμετρος bodybuilder ή ενδεχομένως ένας τύπος βαρέων βαρών που ξεχωρίζει με την παρουσία του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτός ο τύπος είναι προτιμητέος αλλά και περιπτώσεις όπου προτιμάται ο πιο διακριτικός τύπος. Είτε έτσι είτε αλλιώς υπάρχει χώρος και για τους δύο τύπους σωματοφύλακα και εξαρτάται από τον πελάτη ποιόν θα προτιμήσει. 
Ένας σωματοφύλακας θα πρέπει να έχει καλή επίγνωση της κατάστασης και να εξετάζει συνεχώς το περιβάλλον του. Αυτή η ικανότητα είναι που μπορεί να εντοπίσει και να σταματήσει έναν πιθανό επιτιθέμενο ή δολοφόνο πριν ξεκινήσει μια επίθεση. Είναι πολύ καλύτερο να δράσει πριν παρά μετά. Η αποφυγή απειλών είναι το κλειδί και αν μπορεί να εντοπίσει μια κατάσταση προτού συμβεί τότε κάνει τη δουλειά του σωστά!

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Η αυτοπεποίθηση είναι μια άλλη βασική ιδιότητα ενός σωματοφύλακα. Αν δεν είναι σίγουρος για την ικανότητα του τότε ούτε ο πελάτης του θα είναι ασφαλής υπό την προστασία του. Ο τρόπος με τον οποίο κινείτε όταν εισέρχεται σε ένα χώρο με τον πελάτη του πρέπει να αποπνέει άνεση. Ένας σωματοφύλακας που δείχνει να είναι σίγουρος για τις ικανότητες του είναι ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για οποιοδήποτε θα θελήσει να επιτεθεί. Αυτό μόνο μπορεί να αποθαρρύνει τον επιτιθέμενο αρκετά ώστε να τον κάνει να το σκεφτεί δύο φορές και να αναζητήσει έναν άλλο, ευκολότερο στόχο.

Ο σωματοφύλακας περνά πολύ χρόνο ανάμεσα σε κόσμο όταν στέκεται δίπλα σε διασημότητες, επιχειρηματίες ή πολιτικά πρόσωπα. Θα πρέπει να είναι άνετος, να γνωρίζει πώς να ενεργεί και να προσαρμόζεται στις πολλές διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν και πώς να αντιπροσωπεύει καλύτερα τον πελάτη του με επαγγελματικό τρόπο. Οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας είναι βασικές, καθώς θα πρέπει να μιλάει με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να εκτεθεί σε καταστάσεις και πράγματα που ο πελάτης μπορεί να μην θέλει να γίνουν γνωστά στο κοινό, π.χ. επιχειρηματικές συναλλαγές, ιατρικά προβλήματα, κατανάλωση αλκοόλ, σύντροφοι που ο/η σύζυγός δεν γνωρίζει κλπ. 

Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες σχετικά με τα ποιά είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός σωματοφύλακα, ωστόσο αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που είναι συνήθως σημαντικά για τους περισσότερους ανθρώπους που προσλαμβάνουν επαγγελματίες σωματοφύλακες – κοινός νους, καλή επαγγελματική συμπεριφορά, αυτοπεποίθηση, άψογη εμφάνιση, ακρίβεια, νοημοσύνη, επικοινωνιακές δεξιότητες, φυσική κατάσταση και ισχυρή παρουσία.